Blogger Template by Blogcrowds.

Εκδήλωση με μέλη Πεντηκοσταρίου.

Προγραματίζεται εκδήλωση, στη Θεσσαλονίκη, κατά τον μήνα Μάϊο (2ο μισό) με μέλη του Πεντηκοσταρίου. Ουσιαστικά πρόκειται για - μερική - αναπαράσταση μουσικής παράδοσης του 17ου αιώνα (μέχρι και τα μέσα του 18ου τουλάχιστον) που αφορά στον όρθρο της Αναστάσεως - ειδικότερα από το εξαποστειλάριο μέχρι και το δοξαστικό των αίνων.
Αφορμή αποτελεί η εξεύρεση σχετικού μέλους σε Αγιορείτικο κώδικα (βλ. Δοχ. 347) όπου βρίσκονται μελοποιημένα, υπο την μορφή Ακολουθαρίου, μέλη τόσο του Τριωδίου και του Πεντηκοσταρίου. Ειδικότερα στο Πεντηκοστάριο κατά την ακολουθία του όρθρου της Αναστάσεως παρουσιάζονται μελοποιήσεις, με την επωνυμία εκκλησιαστικά, των στιχηρών των αίνων σε μέσο (βλ. αργοσύντομο) τρόπο-δρόμο ανάμεσα στα σχετικά μέλη του Παναγιώτου Χρυσάφου του Νέου που πλαισιώνουν το αντίστοιχο μέρος της ακολουθίας (αναστάσιμα του Α΄ ήχου και δοξαστικό των αίνων).
Κατά την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί θα ακουστούν για πρώτη φορά τα σχετικά μέλη προς πλουτισμό της παράδοσης και του ρεπερτορίου της εκκλησιαστικής μουσικής μας και τέρψιν των μουσικοφίλων της πόλης μας.

0 Comments:

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα